Annonsørinnhold

CALIFORNIA RAISINS

Gi påskebaksten en sunn og deilig oppgradering med en helt vanlig ingrediens

Påsken er den perfekte anledning til å samles til påskebakst! Her får du gode påskeoppskrifter og tips til hvordan du kan gjøre baksten ekstra god og sunn ved å bruke en litt annerledes ingrediens.

Annonsørinnhold for

(California Raisins:) Påsken er tiden for å senke skuldrene, nyte god mat og ha kvalitetstid med familien.

Å bake sammen er derfor en helt perfekt aktivitet å gjøre sammen i påskeferien. Det er også en ypperlig måte å gjøre noe gøy sammen med barna, som kan hjelpe til med å bake og pynte (og prøvesmake, selvfølgelig).

Baking krever ikke mye verken økonomisk eller organisatorisk, og det gir masse rom for kreativitet og moro. 

California Raisins baking påske
PÅSKEBAKING: Å bake med familien er en helt super påskeaktivitet som både inkluderer og passer for alle.

Det er helt opp til der hvor mye eller lite dere ønsker å investere i dekorasjon, pynting og visuell presentasjon. Det viktigste er å ha en hyggelig stund sammen mens dere baker, og ikke minst samles om å nyte den deilige påskebaksten. 

En ekstra bonus er at hjemmelagde bakverk ofte er sunnere enn ferdigkjøpte alternativer. Dere kan selv velge sunnere ingredienser og tilpasse oppskriftene til hva barna liker og ønsker, noe som gjør det ekstra gøy å bake hjemme. 

påskebaking baking påske California Raisins
PÅSKEBAKING MED ROSINER: La barna hjelpe til med påskebakingen og gjør noe hyggelig sammen samtidig som dere kan se frem til å nyte resultatet sammen!

Passer for hele familien — spesielt barna

Baking kan også være en super måte å introdusere barna til grunnleggende matlaging på. Det er ikke minst en flott måte å lære dem om samarbeid og kommunikasjon. 

La barna hjelpe til med å måle opp ingredienser, røre i deigen eller røren, pynte bakverk og til slutt kose seg med det ferdige resultatet. 

Når de får til ting selv, kan de kjenne på mestringsfølelse, og når de trenger hjelp, lærer de om verdien av samarbeid.  

Påskebaking baking
LA BARNA HJELPE TIL: Med påskebaking kan du gi barna hyggelige påskeminner de kan ta med seg hele livet. Foto: Deva Williamson / Unsplash

Noen nyttige tips for påskebaking, er å velge oppskrifter som passer alle. Videre i denne artikkelen finner du noen herlige oppskrifter på påskebakst med rosiner som passer for hele familien. 

Når dere skal i gang med bakingen, er det viktig å skape en god atmosfære på kjøkkenet. Sett på en stemingsfull spilleliste med musikk, tenn lys, og sørg for at alle har det de skulle trenge av forfriskninger og energi før dere starter med bakingen. 

Vær kreativ med pynt, glasur og strøssel, og oppmuntre de andre bakerne til å finne frem sin kreative side. På denne måten kan du være sikker på at påskebakingen blir en hyggelig og minneverdig opplevelse for alle som er med. 

Vi har også laget en sak om hvordan rosiner kan gjøre det enklere å spise sunt gjennom sommeren, som du kan lese her. 

PÅSKEBAKST: Få nye ideer og inspirasjon til hvordan du kan ta påskebaksten til neste nivå med rosiner.
PÅSKEBAKST: Få nye ideer og inspirasjon til hvordan du kan ta påskebaksten til neste nivå med rosiner. Foto: Jasmine Waheed / Unsplash

Rosiner – en smakfull ingrediens

Rosiner er en allsidig ingrediens som passer perfekt til påskebakingen og gir en en søt og fruktig smak til baksten. I år kan du gi den en ekstra god og sunn vri ved å tilsette rosiner. 

På den måten kan du både imponere med knallgod bakst, samtidig som du vet at både du og de du er glad i får i dere flere nyttige næringsstoffer. Rosiner er nemlig ikke bare godt i bakst, de gjør også bakverket mer næringsrikt.

De eneste to tingene som trengs for å lage California Raisins, er fjellvann og masse sol. 

Med strenge produksjonskrav og kvalitetskontroller kan du være trygg på at California Raisins er 100% naturlige. 

HØY KVALITET: California Raisins dyrkes i solfylte San Joaquin Valley i Fresno, California, USA.
HØY KVALITET: California Raisins dyrkes i solfylte San Joaquin Valley i Fresno, California, USA.

California Raisins er søte, saftige og intenst fruktige. I tillegg til å være en smakfull snack, har de en rekke bruksområder i matlaging, og kan brukes i en rekke oppskrifter hjemme. 

Rosinene fra California Raisins er laget av en druevariant uten frø, og hemmeligheten bak kvaliteten ligger i skallet. Fordi druene er frøfrie, trenger man fjerne frø etter tørking.  

Konsentrasjonen av sukker er konsistent, vil ikke krystalliseres og smaken forsvinner ikke som følge av sprekking. 

Fordi skallet ikke ødelegges i tørkeprosessen, vil rosinene holde seg godt i alle slags produksjons- og matlagingsprosesser, de vil ikke ødelegges når de tilsettes i blandinger eller bakes med, og de vil også beholde alle sine ernæringsmessige egenskaper.

California Raisins – naturlig energi

California Raisins passer perfekt inn i en aktiv livsstil med sunt kosthold. De er en flott kilde til naturlig energi og gjør det enkelt å nå målet om «5 om dagen». De er også tilgjengelige året rundt, i motsetning til sesongbasert frukt.

Soltørkede California Raisins-rosiner kompletterer alle typer retter, fra salater og hovedretter til desserter. Selvfølgelig er de også en deilig sunn snack alene for både store og små.

California Raisins inneholder kun naturlig sukker, ikke noe tilsatt sukker, og gir en jevn frigjøring av energi gjennom dagen. De er en flott snack når du er på farten!

Påskemuffins
PÅSKEMUFFINS: Lag deilige og vårlige påskemuffins, kanskje med rosiner i røren?

Påskeoppskrifter med California Raisins

Her får du oppskrifter på tre supre påskebakverk som kommer til å bli en glede både å lage og spise. Kos deg og lykke til! 

Tilberedningstid: 10 minutter
Steketid: 0 minutter
Porsjoner: 12

påske baking California Raisins rosiner
SJOKOLADEREIR TIL PÅSKE: De små og søte sjokoladereirene med cornflakes og California Raisins er det perfekte hjemmelagete påskegodteriet.

Ingredienser: 

225 g sjokolade, knekt i biter
2 ss lys sirup 
50 g smør
75 g cornflakes
36 mini-sjokoladeegg
100 g California Raisins 

Slik gjør du: 

1. Kle en 12-hulls muffinsform med papirformer. 

2. Smelt sjokolade, sirup og smør i en bolle eller liten kasserolle og smelt over vannbad. Rør i blandingen til den er jevn. 

3. Ta bollen eller kasserollen med sjokoladeblandingen av varmen og rør forsiktig inn cornflakes og California Raisins til all frokostblandingen og rosinene er dekket av sjokolade. 

4. Del blandingen mellom papirformene og trykk ned tre sjokoladeegg i midten av hvert sjokoladereir. 

5. Sett påskereirene i kjøleskapet i en time eller til de er helt stivnet. Nyt! 

Påskekjeks

Tilberedningstid: 15 minutter
Steketid: 15 minutter
Porsjoner: 12

 

påskekjeks
PÅSKEKJEKS: Herlig fargerike og smakfulle påskekjeks familien kan lage sammen.

Ingredienser: 

Til deigen: 
200 g mykt smør
150 g sukker
2 store eggeplommer (gjerne fra frittgående høns) 
400 g hvetemel, pluss litt ekstra til utbaking
1 toppet ts
 krydder av typen «Ground Mixed Spice», som er en vanlig britisk krydderblanding for bakverk. Du kan også søke etter oppskrift for å lage det selv. Kan evt. sløyfes. 
1 toppet ts kanel 
2-4 ss melk
100 g California Raisins 
Litt ukker til pynt 

Til glasuren: 
1-2 ss sitronsaft
250 g melis
2 ss (ca.) kaldt vann 
Konditorfarge i mange ulike varianter
Eventuelt kakepynt til ønsket dekor 

Slik gjør du: 

1. Forvarm, ovnen til 180°C. Gjør klar to bakepapirkledde bakeplater. 

2. Ha smør og sukker i en bolle og pisk sammen til det er lyst og luftig. Pisk inn eggeplommen. Sikt inn mel og krydder og tilsett nok melk til at deigen blir nokså myk. 

3. Del blandingen i to og sett den ene halvdelen til side. 

4. For de tradisjonelle rosin-kjeksene, tilsetter du rosinene til den gjenværende delen av blandingen, og elter den lett på en egnet arbeidsflate med et dryss av mel. Kjevle ut til en tykkelse på 5 mm (0,5 cm). Bruk en rund kakestanse eller andre kakeformer og stanse ut påskekjeksen. Legg på bakeplatene. Dryss med litt sukker. 

5. Bak kjeksene i den forvarmede ovnen i 15 minutter eller til de har fått en gyllen farge. Pass godt på kjeksene. Det går helt fint om du må åpne ovnsdøren for å sjekke. Dryss kjeksene med litt sukker og løft dem over på en rist for å la dem avkjøle seg. Oppbevar kjeksene i en lufttett beholder. 

6. Gjør klar to bakepapirkledde bakeplater og ta frem resten av blandingen. 

7. Kjevle ut blandingen og lag påskekjeks med kakeformer eller -stanse på samme måte som med den første delen av blandingen. Legg kjeksene på de forberedte bakebrettene og stek i den forvarmede ovnen i 10-15 minutter. Ta ut av ovnen og løft over på en rist for å avkjøle. 

8. For å lage glasuren, presser du en teskje sitronsaft gjennom en fin sil for å fjerne eventuelle deler av fruktkjøtt. Bland sitronsaften med melis og tilsett rundt to spiseskjeer vann, litt og litt, til du har en ganske fast, men likevel jevn frosting. Tilsett mer sitronsaft eller vann hvis det trengs. 

9. Del glasuren i flere skåler og bland inn konditorfarge til du får ønsket fargetone i skålene med glasur. 

10. Ha glasur i en sprøytepose eller lignende og dekorer kjeksene. For å få en ekstra jevn finish, kan du sprøyte kantene av kjeksene med fastere glasur og deretter tynne den ut for å fylle inn. 

11. Dekorer eventuelt kjeksene med kakepynt, melis og andre ting du måtte ønske. 

 

Scones med kryss og California Raisins

Tilberedningstid: 10 minutter
Steketid: 5 minutter
Porsjoner: 5

Scones California Raisins
HERLIGE SCONES: Deilige påskescones med California Raisins.

Ingredienser: 

225 g selvhevende mel (mel tilsatt bakepulver og en god klype salt, se blandingsforhold ved å søke etter det)
Litt selvhevende mel til å bake med 
75 g smør, mykt
40 g lyst muscovacosukker
75 g California Raisins, delt i to 
50 g revet appelsin- og/eller sitronskall 
1/2
 ts krydder av typen «Ground Mixed Spice», som er en vanlig britisk krydderblanding for bakverk. Du kan også søke etter oppskrift for å lage det selv. Kan evt. sløyfes. 
1 stort egg, pisket 
3 ss kulturmelk eller 4 ss melk, pluss ekstra til pensling
50 g hvetemel
2 ss sukker

Slik gjør du: 

1. Forvarm ovnen til 220°C. Sikt selvhevende mel i en stor bolle, gni inn smøret med fingrene. Rør inn muscovadosukker, rosiner, sitrusskall og krydder. 

2. Visp sammen egg, kulturmelk og en klype salt i en mugge. 

3. Strø et lett lag av det ekstra melet på en egnet arbeidsflate, og kjevle ut deigen til den ikke er tynnere enn 2 cm. Bruk en kakestanse med 4 cm diameter og stans ut rundinger. Prøv å ikke vri kakestansen, da dette får sconesene til å heve ujevnt. Kjevle ut restene og stans ut flere. Overfør til en bakeplate, non-stick eller med bakepapir. 

4. Lag kryssene. Bland sammen hvetemel med 1-2 ss vann og elt til en jevn deig. Kjevle ut, skjær i tynne strimler og lag et kryss på toppen av hver scone. Pensle med melk og stek i 15 minutter til sconesene er godt hevet og gylne i fargen. 

5. Til glasuren løser du opp sukkeret i 2 ss kokende vann. Bruk det til å pensle toppen av sconesene så snart de kommer ut av ovnen. Avkjøl litt på en rist. 

6. Spis mens de er varme, eller del dem opp og rist neste dag før du serverer med litt smør. 

Tips! Bløtlegg California Raisins i appelsinjuice i cirka 2-3 timer før bruk for en fyldigere, fuktig og ekstra fruktig smak. 

California Raisins rosiner
HELT NATURLIG: Det krever bare to ingredienser for å lage California Raisins – fjellvann og masse sol.

Derfor bør du vite om glykemisk indeks (GI)

Hva er GI? Glykemisk indeks (GI) ble utviklet som en vitenskapelig måte å måle blodsukkerrespons på mat som inneholder karbohydrater. Jo raskere karbohydratene brytes ned av fordøyelsessystemet, desto større er matens effekt på blodsukkernivået, og jo høyere er GI-verdien. 

Skalaen går fra 0 til 100 og maten høyere opp på skalaen øker blodsukkernivået raskt (GI-score høyere enn 70).

Matvarer som er mer bearbeidede eller sukkerholdige, har ofte også en høyere glykemisk indeks. Mat som hvit ris, hvitt brød, kaker, kjeks, godteri, sukkerholdige matvarer og brus har alle en tendens til å ha høy GI. 

Disse matvarene kan være nødvendige for diabetikere som opplever føling eller hypoglykemi (svært lave blodsukkerverdier) i en nødssituasjon. Men i det daglige er det alltid sunt å ta sikte på mat med middels og lav glykemisk indeks.

California Raisins rosiner påske påskebaking
CALIFORNIA RAISINS: Rosiner har en middels høy GI, som gjør at de passer bra som mellommåltid på farten.

Sikt mot middels GI-score

Matvarer med en middels høy score (GI mellom 55 og 70) øker blodsukkeret noe. Dette kan være matvarer som modne bananer, fullkornsfrokostblandinger, grovt brød, tradisjonell tørket frukt, som for eksempel California Raisins, og havrekjeks, som alle har en middels og lav GI.

Det kan være overraskende å se at California Raisins har en middels GI-score, til tross for at de er naturlig søte. Likevel er rosiner på interessant vis unike i at de inneholder en likevekt av sukkerartene fruktose og glukose. Siden fruktose fordøyes saktere, er frigjøringen av energi også mer gradvis. 

Flere studier av pasienter med diabetes type 2 som valgte rosiner som snacks, hadde et 16-23% lavere blodsukkernivå etter å ha spist dem sammenlignet med annet mer bearbeidet snacks som kjeks over en periode på 12 uker. De hadde også et 19% lavere fastende blodsukker.

Fiber

Vi vet alle at et sunt og balansert kosthold fullt av fiberrike matvarer reduserer risikoen for å utvikle diabetes, fedme, hjerte- og karsykdommer og tykktarmskreft. Det kan til og med redusere risikoen for betennelsesrelaterte sykdommer som leddgikt.

Problemet er at de aller fleste av oss ikke får i seg nok fiber i kostholdet. For eksempel spiser en gjennomsnittlig britisk person bare 18 gram fiber i døgnet, som er mindre enn de anbefalte 30 gram om dagen, ifølge retningslinjene fra myndighetene. 

Bare en 40 grams porsjon av California Raisins gir 1,6 gram fiber og teller i tillegg som en av «Fem om dagen».