Annonsørinnhold

Hele 1 av 3 kvinner og 1 av 4 menn opplever tilstanden:

Inkontinens er vanligere enn du tror – dette kan du gjøre selv

inkontinens getty

Inkontinens, eller urinlekkasje, er svært vanlig. Det finnes mange gode tips og råd du kan prøve på egenhånd som kan forbedre tilstanden, og i beste fall eliminere den helt. 

Annonsørinnhold for

Over 600.000 kvinner og menn i Norge opplever inkontinens, også kalt urinlekkasje. Det utgjør en stor andel av befolkningen, og er altså mye vanligere enn en kanskje skulle tro. 

Det går absolutt an å ha god livskvalitet med inkontinens. Det finnes nemlig mange gode råd, behandlinger og produkter som kan hjelpe deg å håndtere, forbedre, og kanskje også eliminere tilstanden. 

Hva er inkontinens?

Inkontinens, eller urinlekkasje, innebærer at en ikke har full kontroll over å holde på urinen, og opplever ufrivillig lekkasje. 

Hele 1 av 3 kvinner over 35 år og 1 av 4 menn over 40 år opplever urinlekkasje i løpet av livet. 

Tilstanden er med andre ord svært vanlig, selv om den kanskje ikke snakkes så mye om i det daglige. 

Årsaker til inkontinens

Årsakene til hvorfor vi  blir inkontinente varierer. Det kan være alt fra medisinske tilstander som svak bekkenbunnsmuskulatur, til midlertidige faktorer som stress. 

Behandlingene for inkontinens varierer derfor også – fra bekkenbunnstrening og hjelpemidler som bind, innlegg og bleier, til medisiner, kirurgi og spesialprodukter som kateter. 

Mens kvinner ofte opplever stressinkontinens, opplever menn ofte det som kalles dryppinkontinens. Disse to typene inkontinens har ulike årsaker. 

Stressinkontinens – urinlekkasje ved fysisk anstrengelse

Stressinkontinens er den vanligste formen for inkontinens hos kvinner. 

Det kjennetegnes ofte av små urinlekkasjer som oppstår i forbindelse med fysisk aktivitet og trening, eller ved hosting og nysing. Regelmessig bekkenbunnstrening, eller knipeøvelser som det også kalles, kan forbedre eller forhindre disse lekkasjene. 

Stressinkontinens kan ofte starte i forbindelse med graviditet og etter fødsel, hvor først vekten av fosteret kan gjøre det vanskeligere å holde tett. Deretter kan påkjenningen av fødselen gjøre bekkebunnsmuskulaturen svekket. 

Senere i livet, når kroppen slutter å produsere det kvinnelige kjønnshormonet østrogen i overgangsalderen, kan bekkenbunnen bli mindre elastisk, som også kan gjøre det vanskeligere å holde tett. 

Dryppinkontinens – små dråper etter dobesøk

Dryppinkontinens hos menn vil kunne kjennes igjen av at en opplever små dråper i undertøyet etter toalettbesøk. Tilstanden oppstår når urin blir igjen i urinrøret etter vannlating. 

Drypplekkasjene skyldes forstørret prostata. Når en blir eldre, vokser prostatakjertelen, noe som kan gjøre passasjen i urinrøret trangere. Mange opplever å måtte på do oftere enn før (også om natten), at urinstrålen blir svakere og det kan være vanskeligere å få ut de siste dråpene. 

Også menn vil kunne ha god effekt av bekkenbunnstrening. 

Dette kan du gjøre selv

Opplever du å få inkontinens, er det heldigvis mange råd og hjelpemidler der ute, og ikke minst mange tiltak du kan prøve ut selv. Det er med andre ord ingen grunn til å la tilstanden begrense deg og redusere livskvaliteten.  

1. Styrke bekkenbunnsmuskulaturen

Regelmessig trening av bekkenbunnen kan motvirke urinlekkasjer. Det finnes mange gode kilder til øvelser for bekkenbunnen på nett, og det går også an å rådføre seg med en fysioterapeut eller annet kvalifisert helsepersonell. 

2. Ta godt vare på deg selv

Dette vil også kunne ha en positiv innvirkning på inkontinens. Sørg for at du har en sunn og aktiv livsstil, da overvekt vil gi ekstra trykk på blæren og urinrøret, som videre kan føre til ekstra lekkasjer. Stump røyken, da den kan ha en negativ innvirkning på helsen og i neste omgang inkontinens. 

3. Sørg for å drikke nok vann 

Sørg også for å drikke nok vann (1,5-2 liter) hver dag. Det stemmer ikke at du bør drikke mindre vann om du opplever urinlekkasje. Drikke som kaffe, alkohol og sure drikker kan derimot irritere blæren. 

4. Spør på apoteket 

Der vil de ansatte ha god innsikt i hvilke inkontinensprodukter som vil være riktig for deg, enten det er bind, innlegg, absorberende truser eller bleier. 

5. Ta gjerne kontakt med fastlegen  

Legen vil kunne gi deg bedre innsikt, råd og behandling for din tilstand.

Dette kan legen gjøre

Hvis du opplever urinlekkasje av det langvarige slaget, bør du definitivt involvere fastlegen din. Legen vil kunne hjelpe deg med en utredning av årsaken til inkontinensen, og hjelpe deg å finne riktig behandling og hjelpemidler. 

Legen kan skrive ut blåresept på inkontinensprodukter, slik at du får disse dekket av HELFO. Da vil du kun betale en liten egenandel selv. De aller fleste bind, innlegg og absorberende truser kan dekkes av denne ordningen. 

Hvordan velge riktige inkontinensprodukter

Attends har en rekke gode inkontinensprodukter på markedet, som passer til enhver lekkasje og behov. Ved hjelp av retningslinjene under, vil det være enklere for deg å finne inkontinensproduktene for deg. 

1. Absorpsjonsnivå

Produktene fra Attends følger alle det samme, enkle nummersystemet fra 0-10, hvor 0 er for små dråper og 10 er for de største lekkasjene. Du finner også flere produkttyper i hver nummerkategori, noe som gjør at du kan velge produktet som passer best for ditt behov. 

2. To-delt løsning eller alt-i-ett

Ønsker du bind, innlegg eller feste rundt livet? Attends har bind helt opp til absorpsjonsnivå 7. Ønsker du produkter som kan brukes uten truse, har Attends 100% pustende, diskrete og myke bleiebukser for alle typer inkontinens. 

3. Finn størrelsen din 

For å unngå lekkasjer, er det viktig at produktet sitter godt. Mål livvidde og hoftestørrelse, velg det største målet, og finn størrelsen din ut fra det. 

4. Bruk tettsittende undertøy 

For å unngå lekkasjer og holde bindet eller bleien på plass, er det viktig at undertøyet sitter godt. Attends har også egne truser, spesiallaget for deg som bruker inkontinensprodukter. 

5. Ekstra beskyttelse for sengen 

Attends har også produkter som kan legges i seng eller stol for ekstra beskyttelse. Cover-Dri stol- og sengebeskyttelse kommer i flere varianter, med og uten vinger. Den praktiske reiseforpakningen er perfekt for reiser.