
Dette kan du gjøre for å styrke immunforsvaret
Immunforsvaret ditt tar vare på deg 24/7, men hva gjør du for å ta vare på det? Her får du gode tips til hvordan du kan hjelpe immunforsvaret ditt å fungere normalt.
Annonsørinnhold for
Hva er egentlig immunforsvaret, og hva kan man gjøre for å ta vare på det og styrke det?
I denne artikkelen får du lære litt om hva du selv kan gjøre for å legge til rette for at immunforsvaret ditt har best mulig arbeidsforhold.
Slik fungerer immunforsvaret
Immunforsvaret ditt er et kroppens forsvar mot smittestoffer, og oppgaven dets er kort sagt å holde deg frisk.
Det består av et komplekst nettverk av organer, celler og molekyler i hele kroppen, som kan uskadeliggjøre uønskede bakterier, virus, sopp og parasitter.
Immunforsvaret gjenkjenner inntrengere ved hjelp av spesielle molekyler kalt antigener.
Antigenene kan være deler av smittestoffer som bakterier og virus, og sette igang en immunrespons, hvor immunforsvaret bekjemper smittestoffet.
I det komplekse samspillet kjemper ikke de spesialiserte forsvarscellene i kroppen vår bare mot inntrengerne, men gir også en slags hukommelse.
70 prosent sitter i tarmen
Det er spesielt viktig sted i kroppen vi finner en overvekt av immunforsvaret vårt – nemlig i tynntarmen og tykktarmen.
Opptil 70 prosent av immuncellene finnes her. Immunforsvaret spesielt viktig nettopp i tarmen fordi næringsstoffer både tas opp i kroppen og inntrengere må uskadeliggjøres her.
For å kunne ta på seg oppgaven med å fordøye og ta opp næringsstoffer, er overflaten av tynntarmen dekket av tarmtotter som gir den en overflate på hele 32 kvadratmeter – det er halvparten av en badmintonbane!
Immunforsvaret jobber 24 timer i døgnet hver dag hele livet vårt, og er konstant på vakt.
Hvor godt det jobber og hvor lett det kan komme ut av balanse, avhenger delvis av genene dine, men også livsstilen din – som hvordan du sover, hva du spiser og hvor aktiv du er. Faktisk påvirker så og si hvert eneste aspekt ved livsstilen og miljøet immunforsvaret ditt.
«Opptil 70 prosent av immuncellene finnes i tarmen. Immunforsvaret er også spesielt viktig nettopp her fordi næringsstoffer både tas opp i kroppen og inntrengere må uskadeliggjøres her.»

Variert kosthold
Heldigvis finnes det flere ting du kan gjøre selv for å beskytte og støtte immunforsvaret.
Det er viktig å spise næringsrikt og variert for å bidra til immunforsvarets normale funksjon. Et velbalansert og variert kosthold vil bidra til et velfungerende immunforsvar.
Spesielt vitamin D og vitamin A spiller en viktig rolle i å vedlikeholde et godt immunforsvar.
Den viktigste kilden til vitamin D er faktisk fra solen, hvor UV-stråling gjør at huden din selv kan produsere dette. Du kan også få deler av vitamin D-behovet dekket fra mat. Vitamin D finnes naturlig i fet fisk som laks, sild og tran.
Gode kilder til vitamin A er fisk, lever, smør, eggeplomme, melk og melkeprodukter. Grønnsaker som gulrøtter, spinat, brokkoli og kål er rikt på betakaroten, som kroppen din kan gjøre om til vitamin A.
Andre næringsstoffer som vitamin C, B6 og E, så vel som sink og selen er også viktig å få i seg som del av et velbalansert og variert kosthold.
Fysisk aktivitet
Det er imidlertid ikke bare kostholdet som spiller en viktig rolle i hvordan du tar vare på immunforsvaret på best mulig måte. Du kan også påvirke i stor grad med både aktivitet og tilstrekkelig hvile og søvn.
Har du mulighet til å gå en tur i lunsjen, legge inn en økt på treningssenteret eller ta trappa i stedet for heisen, er det fantastisk. Har du familie, kan dere kanskje ta med hele familien ut på tur i skogen i helgen, eller gjøre aktiviteter som å reise svømmehallen, stikke i parken eller andre morsomme og fysiske aktiviteter utendørs.
Fysisk aktivitet reduserer inflammasjon i kroppen, og alt du gjør, vil derfor virke inn positivt. Det er også viktig å huske på at alle har ulike forutsetninger, så du konkurrerer ikke med andre enn deg selv.
Søvn og hvile kan også utgjøre en stor forskjell når det kommer til helse. Det er også viktig å huske på at behovet for søvn kan være ulikt fra person til person, og i ulike perioder av livet.
Så hvordan vet du at du får nok søvn? Hvis svaret er «ja» på disse spørsmålene, er sjansen stor for at du har god søvnhelse:
– Sover du mellom 6 og 9 timer?
– Sover du som oftest om natten og er våken om dagen?
– Sover du mesteparten av tiden du er i sengen?
– Har du energi på dagtid?
– Er du fornøyd med søvnen din?

Dette er Actimel fra Danone

- Danone anbefaler et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil
- Actimel er en velsmakende drikkeyoghurt fra Danone
- En liten flaske Actimel inneholder 20 milliarder melkesyrebakterier (L. casei Danone)
- Actimel inneholder vitamin B6 og D*
- Actimel inneholder ingen konserveringsmidler og fargestoffer
- Actimel er naturlig glutenfri
- Actimel passer for de aller fleste. Den kan drikkes under graviditet og av barn over 3 år
- Den anbefalte dosen er én flaske per dag. Dette dekker 33 prosent av dagsbehovet for vitamin D
*Actimel inneholder vitamin B6 og D, som bidrar til immunsystemets normale funksjon.