Stille klokken: Dette er grunnen til at vi har sommertid
Snart er det tid for å stille klokken. Men hvilken vei skal den egentlig stilles og hvorfor gjør vi det? Her får du svaret, sammen med gode tips om hvordan du tar godt vare på klokken din!
Annonsørinnhold for
I Norge stiller vi klokken to ganger i året. En liten, men betydningsfull handling som har røtter langt tilbake i tid.
Hvert år den siste helgen i mars og oktober stilles klokken enten en time frem eller tilbake.
Det har en helt praktisk årsak, men skaper samtidig forvirring og spørsmål rundt hvordan og hvorfor hver gang.
Hvorfor stiller vi klokken?
Kort fortalt stiller vi klokken til sommertid for å utnytte dagslyset bedre. Å få lengre, lysere ettermiddager på våren, og lysere morgener når høstmørket kommer, skal være bra for produktivitet, energiforbruk og ikke minst helse.
Vi stiller klokken til sommertid klokken 02.00 natt til siste søndag i mars, og tilbake klokken 03.00 siste søndag i oktober.
Ideen om å stille klokken en time for å få mer dagslys når folk er våkne, ble introdusert av den amerikanske fysikeren Benjamin Franklin allerede på 1700-tallet.
Det tok likevel lang tid før konseptet ble innført. Keiser Vilhelm II i Tyskland var den første som tok det i bruk i Europa. Det skjedde under første verdenskrig, for å spare drivstoff ved å redusere energiforbruket på kveldstid.
Siden har en rekke land både gått bort fra sommertid og gjeninnført det en rekke ganger.
Store deler av Europa og Nord-Amerika har sommertid i dag, men det er også mange land rundt omkring i verden som ikke praktiserer det, blant annet i Afrika og Asia.
Klokke fra Gant, se utvalget her.
Skal klokken stilles frem eller tilbake?
Daglig leder Espen Østlie hos Bjørklund Hønefoss har lang erfaring etter å ha jobbet i gullsmedbransjen i over 30 år.
Hvert år får han henvendelser fra forvirrede kunder i butikk som lurer på hvilken vei klokken skal stilles. Selv er han heldigvis sikker.
– Det er overraskende mange voksne mennesker som lurer på det, og ikke husker hvilken vei klokken skal stilles, humrer han.

– Hva pleier du å si til dem?
– En god huskeregel er at vi alltid skal stille klokken frem mot lysere tider om våren. Og på høsten er det tilbake til det mørke triste.
Altså – i mars stilles klokken en time frem, som gir mer dagslys på kvelden. I oktober stilles klokken en time tilbake, som gir mer dagslys på morgenen.
Klokken på bildet er fra Luminox. Her oppdager du mer av dette sveitsiske merket.
Huskeregel for å stille klokken
Det finnes også flere huskeregler du kan bruke for å huske på hvilken vei klokken skal stilles. Kanskje har du hørt eller lest disse tidligere:
– Vi stiller alltid klokken mot årets sommer. Om våren stiller vi den altså en time frem, og om høsten stiller vi den en time tilbake.
– Om våren tar vi hagemøblene frem. Da skal også klokken stilles frem. Om høsten tar vi hagemøblene inn igjen, da skal klokken stilles tilbake.
Hvordan stille klokken?
Digitale klokker og smartklokker har som oftest automatiske oppdateringer som gjør at klokken stiller seg selv.
For mer tradisjonelle batteridrevne kvartsklokker eller finere mekaniske ur som drives av kinetisk energi, er det manuell justering som må til. Kanskje trengs også en profesjonell service hvis det er lenge siden sist.
Å stille en kvartsklokke eller mekanisk klokke er en ganske enkel prosedyre. Klokkene har som oftest en krone på siden som trekkes ut i posisjon 1. Da kan du dreie kronen til klokkeslettet stemmer.
Mange mekaniske ur må også justeres med jevne mellomrom for at de skal gå presist:
– Mekaniske ur har ikke elektronikk – det er bare deler i bevegelse. Avhengig av hvor mye du bruker dem, hvor aktiv du er og temperatur, vil de måtte justeres for å være presise, sier Espen Østlie, og legger til:
– Selv om du kan betale mange tusen, noen ganger opp til en halv million for en klokke i øverste prisklasse, vil de ikke gå helt nøyaktig fordi det kun er deler i bevegelse. Men det er også noe av sjarmen. Vanligvis er pluss/minus halvannet minutt i uken innafor for et vanlig mekanisk ur.
Klokke fra Gant, se utvalget her.
Slik tar du vare på klokken din
For å sikre levetid og nøyaktighet, er det viktig å ta godt vare på klokken din.
– Renhold av klokken din er kjempeviktig. Hvis det blir liggende støv og skitt mellom leddene på lenken, blir det som sandpapir når lenken rører på seg, som gjør at lenken og stiftene blir utsatt for slitasje. Du vil kunne doble levetiden på lenken ved å rengjøre den godt, sier Espen Østlie.
Han forteller at mange som eier vanntette klokker ikke bruker disse i vann, til tross for at det anbefales.
Når de heller ikke vaskes jevnlig av eieren, kan det gjøre at klokkene er svært skitne når de kommer inn på service.
Luminox utvikler klokker som tåler ekstrem bruk. Her oppdager du mer av dette sveitsiske merket.
– Har du en vanntett klokke ned til 100 meter eller 10 ATM, bruker du klokken i dusjen og vasker klokken på samme måte som du vasker armen. Når du åpner lenken, kan du bruke en klut og neglbørste for å rengjøre godt i kriker og kroker.
Og bader du i saltvann, er det smart å skylle klokken i ferskvann etterpå, forteller den daglige lederen hos Bjørklund Hønefoss.
Hvis du derimot eier en klokke som i utgangspunktet ikke tåler vann, kan det være greit å ta av lenken før du skal rengjøre klokken. Eventuelt går det an å ta av og forsiktig holde uret i hånden.
– Bruk en liten neglebørste eller tannbørste for å børste rent og skyll av.
De klassiske og stilige klokkene ovenfor er fra Citizen. Du sjekker ut merket nærmere her.
Derfor må du bruke klokken din
Hvor ofte klokken din må på service, kommer helt an på hvor mye du bruker klokken.
Espen Østlie er klar på at klokker er til for å brukes, og at de ikke skal ligge i en skuff og vente på de spesielle anledningene i livet.
Ofte kommer det folk til gullsmeden som har fått gullklokke fra jobben for lang og tro tjeneste og lurer på hvorfor klokkene deres stopper selv om de byttet batteri for et års tid siden.
Det er det en veldig god grunn til, kan han forklare:
– Urverket er smurt inn med en veldig fin olje som trengs for å holde klokken i gang. Har du klokken på hånden din, får den kroppsvarme på cirka 35 grader fra håndleddet ditt. Oljen blir da tynnere på grunn av kroppsvarmen, og urverket går lett og ledig. Legger du klokken i en skuff, kanskje på soverommet, kan det være ned til 15-20 grader i rommet, og oljen blir seig. Dette gjør at klokken bruker mye mer batteri.
Citizen lager kvalitetsklokker, og er et perfekt valg for deg som er feinschmecker. Sjekk det ut nærmere her.
Med andre ord er det ingen grunn til å la den fine klokken din ligge og vente på neste fest.
En annen misoppfatning blant folk, er at det er smart å dra ut kronen for å stoppe batteriet hvis du har en klokke som kun brukes iblant.
– Det er dumt, slår Espen Østlie fast.
– Inni huset skal det være helt lufttett, slik at det skapes et vakuum som gjør at oljen ikke tørker ut. Slipper du inn luft, vil urverket tørke ut, og du må rense klokken på verksted, eller sende den på service.
– Skal den renses på verksted, kan den ende opp med en omfattende prosess hvor alle deler må plukkes fra hverandre. Dette er en tidkrevende jobb, og kan ende opp med å koste fra 3.000 og helt opptil 15.000 kroner.
På jakt etter ny klokke? Disse klokkene er kvalitetsklokker til en hyggelig pris
Luminox
En del av Luminox-klokkene er laget av karbonmaterialet carbonox. Dette tar klokkenes holdbarhet til et nytt nivå, og gir klokkene en lettvekt og holdbarhet som gjør dem perfekte som sportsklokker.
De tåler mye, og er laget for ekstrem bruk, noe som gjør at de passer for aktive typer. Merket har høyt fokus på kvalitet.
– Dette er klokker merket med «Swiss made», altså er de laget i Sveits, noe som er et kvalitetsstempel i seg selv, sier Espen Østlie.
Luminox har også fine modeller i stål, dersom du foretrekker dette.
Citizen
Citizen-klokkene er radiokontrollerte.
Radiosignaler sendes fra atomur rundt omkring i verden, og sørger for at klokken alltid går nøyaktig.
Citizen-klokker tar imot signaler hele døgnet, men ofte best på natten fordi det da er mindre forstyrrelser enn på dagtid.
Citizen er et perfekt valg for deg som er feinsmecker på klokker, eller kanskje samler. Det stilige utseendet gjør at de passer til alle anledninger.
Gant
Gant har alltid vært ensbetydende med kvalitet.
– Ikke minst har de vært flinke med designet, så dette er den typen klokker vi selger mest av til jul og som gaver, sier Espen Østlie.
Prisen ligger som oftest på mellom 2000 og 4000 kroner, noe som gjør dem til noe som også kan være en perfekt investering i egen garderobe eller tilbehørsutvalg.
– Gant-klokkene ligger i en prisklasse du kan unne deg, samtidig som det tvers gjennom er kvalitet.
Skandinavias mest populære ur. Espen Østlie har solgt Inex i 30 år, og forteller at det er få andre merker som har solgt like mye til denne prisen og kvaliteten.
– Dette er mye klokke for pengene, og er satt sammen av svært gode komponenter. Det er et dansk-norsk samarbeid hvor bakmennene, som virkelig kunne klokker, ønsket å skape klokker med fantastisk kvalitet til god pris.
Klokkene til Inex ligger som oftest på rundt en tusenlapp, noe som har vært ønsket fra produsentens side.